Mogelijke oorzaken

Een leven zonder stress is niet denkbaar. Dat is ook niet nodig, want stress houdt ons alert, actief en draagt bij aan onze mentale en geestelijke ontwikkeling.

Stress is nodig, maar mag ons aanpassingsvermogen niet te boven gaan. Wanneer een lichaam lange tijd blootgesteld is aan diverse belastingen, wordt belasting overbelasting. Het lichaam gaat zich verdedigen door het vastzetten van spierspanning. Het zet zich letterlijk schrap om meer schade te voorkomen en dit heeft allerlei klachten tot gevolg.

Stress is niet alleen mentaal of emotioneel, maar ook mechanisch of chemisch:

  • Mechanische stress
  • Emotionele stress
  • Chemische stress
Een ongeluk? Een harde val? Of te lang zitten in een verkeerde houding? Allen kunnen oorzaak zijn van lichamelijke pijn en ongemakken. Maar ook het tillen van een zwaar voorwerp, belastende sport of andere zware werkzaamheden vallen hieronder. Dit geeft een enorm scala aan klachten zoals bijv. rugpijn, hernia, nek- en schouderklachten, hoofdpijn en migraine.
Een drukke baan? Een dierbare overleden? Of bijvoorbeeld belastende privé omstandigheden?
Emotionele en mentale spanningen zetten zich vast in het fysieke lichaam. Het lichaam gaat zich letterlijk wapenen door de schouders omhoog te trekken, borst samen te drukken en het hoofd voorover te buigen. Vaak ontstaan er dan ook klachten tussen de schouders, de nek en mogelijk hoofdpijn. Ook een gespannen gevoel op de borst, brandend maagzuur of darmklachten kunnen gevolgen zijn van emotionele stress.
Wanneer het lichaam geen raad weet met een chemische stof, vindt er automatisch een aanspanning van de spieren plaats in een specifiek deel van de wervelkolom. Dit kan vaak heftige hoofdpijnen en nekklachten tot gevolg hebben. Chemische middelen kunnen bijvoorbeeld zijn; schoonmaakmiddelen, maar ook verzorgingsproducten, bepaalde voedingsmiddelen of medicatie.

Is de opbouw van body stress door de jaren heen toch teveel? Dan is enige hulp van buitenaf nodig. Wanneer deze lichaamsspanning los gelaten kan worden met behulp Body Stress Release is dat een katalysator voor fysieke en emotionele zelfgenezing.