Even voorstellen – Janine

Janine van Doornmalen-van Osch

In de avond van 16 april 2011 nam mijn leven een andere wending toen ik betrokken raakte bij een auto-ongeluk.

Van het ene op het andere moment kon ik weinig meer. Ik kon niet eens langer dan vijf minuten zitten en had voortdurend pijn. Daar ‘zit’ je dan met de diagnose whiplash en een kraag om je nek.

Wat dan volgt is de medische molen. Alles gericht om je leven weer terug te krijgen. Verscheidende (alternatieve) gezondheidstherapieën geprobeerd, maar helaas allemaal met weinig tot geen resultaat.

Na ruim anderhalf jaar was ik nog steeds niet in staat om echt te gaan werken, vooral omdat ik niet langer dan een half uur achter elkaar kon zitten zonder vreselijke pijn.

Eind 2012 zag ik een artikel in de krant over Body Stress Release en besloot het te proberen. Na mijn eerste behandeling voelde ik mij veel lichter. Alsof ik iets vergeten was. Heel apart dat alle opgebouwde spierspanning, onder andere door de kracht van het ongeluk, zoveel kan wegen voor je gevoel. Ik was meteen verkocht. Hoe kan het dat zulke lichte impulsen, zo’n effect hebben op je lichaam?!

BSR over mijDus ik zette door. De weg was niet altijd even makkelijk, want herstel kan soms ook lastig zijn en geduld vragen. Maar ik leerde anders naar pijn en naar mijn lichaam te kijken. Pijn maakt je namelijk ergens bewust van en het activeert herstelmechanismes in je lichaam.

Mijn pijn nam geleidelijk af en ik kon steeds langer zitten, wat mij in staat stelde om te gaan werken en mijn leven weer op te pakken. Eindelijk kon ik weer fietsen en ‘normale’ dingen doen zoals mijn eigen schoenen aantrekken. Maar niet alleen dat, ook mijn houding verbeterde. Mijn (lichte) scoliose werd minder, schoenzooltjes konden weg en menstruatieklachten behoorde tot verleden tijd.

Ik ben ontzettend onder de indruk geraakt van de techniek en de filosofie achter Body Stress Release. Vandaar dat ik in 2015 besloot om een goede baan op te zeggen en voor langere tijd naar Engeland te vertrekken om de opleiding tot BSR Practitioner te volgen. Bij terugkomst ben ik begonnen met de praktijk BSR Bommelerwaard. Iets wat mij zo geholpen heeft en zoveel inzichten gegeven heeft, daar kan ik een ander toch niet van weerhouden? Binnen no time was het een fulltime baan en bleef de praktijk maar groeien. De techniek bewees zichzelf.

Daarnaast ben ik in september 2018 begonnen aan een volwaardige HBO opleiding tot psychosociaal therapeut, omdat ik van mening ben dat ons lichaam invloed heeft op onze emoties, maar onze emoties ook op ons lichaam. Een aanpak van beide is vaak de gouden sleutel. Ik mag maximaal zes jaar doen over deze studie en met de komst van twee kinderen in de tussentijd, heb ik deze tijd ook nodig en rond ik de opleiding in 2024 af. 

Ik ben trots dat ik één negatief moment heb kunnen ombuigen in iets positiefs en dat het me nu een beroep heeft opgeleverd wat me in staat stelt anderen van hun (pijn)klachten af te helpen. Hoe mooi is dat?!